Dags för lite lördagskäk
Inget märkvärdigt men är så sugen på fiskgratäng med potatismos. Ikväll blir det Duellen och sen titta ikapp första avsnittet av Farang på play. Om ni är sugna på min fiskgratäng så kommer receptet här:
Ingredienser:
600 g fiskfilé
1 tsk salt
2 km vitpeppar
1 Kg oskalade räkor
Sås:
Ca 2 dl fiskspad
3 dl matlagningsgrädde
2 msk koncentrerad skaldjursfond
2 msk vetemjöl
1 msk pressad citronsaft
3 msk hackad dill
lite salt o vitpeppar
Potatismos:
800 g mjölig potatis
1 dl het mjölk
2 msk smör
lite salt o vitpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader. Skär fisken i bitar och lägg dem i en smord ugnssäker form. Salta och peppra fisken. Täck över fisken med bakplåtspapper. Tillaga fisken mitt i ugnen, ca 15 minuter.
- Skala och skär potatisen i bitar och koka den riktigt mjuk i lättsaltat vatten ca 20 minuter.
- När fisken är färdig häll av fiskspadet från formen i en kastrull. Tillsätt grädde, fond och mjöl. Vispa och låt koka upp. Låt såsen sjuda i 3 minuter under omröring så att den inte bräns. Tillsätt citronsaft och dill. Smaka av med salt o peppar.
- Skala räkorna och lägg dem över fisken (man behöver ej skala 1 Kg men jag gillar räkor och 1/2 Kg är så lite när man har oskalade räkor). Spara några till garneringen! Häll sedan såsen över fisken. Låt stå i väntan på potatismoset.
- Ta av potatisen från spisen och häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen. Jag brukar köra med elvisp. Blanda med het mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar. Rör ner en äggula.
- Spritsa eller klicka moset med en sked runt kanten på formen och gratinera i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.
- Dekorera med resten av räkorna, några citronklyftor och lite dillvippor.


Jag hade ingen citron eller dillvippor över så min fiskgratäng blev så här.
Hoppas det ska smaka!
<a href="https://www.bloglovin.com/blog/19034195/?claim=9heuksvaz3b">Follow my blog with Bloglovin</a>